top of page
Search
  • Lasut en Braun

Hoogtepunten, designweek Milaan 2018


HOOGTEPUNTEN TIJDENS DE DESIGN WEEK IN MILAAN

Naast de beurs Salone del Mobile en het heerlijke weer, puilde dit jaar de gehele stad Milaan weer uit van must-see presentaties in de verschillende zones.

Wij zijn hier; om naast het proeven van de fantastische sfeer en leuke nieuwe contacten, alle noviteiten en tendensen op te pikken en deze vervolgens toe te passen in ons werk of zoals in deze blog, te delen met anderen.

Seen @ #Maison&Objet #Decooff

VIER HET VERLEDEN TERWIJL JE EVOLUEERT VOOR DE TOEKOMST

De samenhang tussen het verleden, heden en de toekomst met al zijn wijsheden, vakmanschap, ontwikkelingen, en technologieën waren een belangrijk onderwerp tijdens de designweek in Milaan!

Het proces en de vraagstelling wordt steeds belangrijker en er wordt volop geëxperimenteerd met het vernieuwen binnen alle disciplines. Er worden vraagtekens gezet bij het moderne maakproces van deze wereld, waardoor bijvoorbeeld een afvalproduct ineens een materiaal wordt en bestaande objecten een herbestemming krijgen.

TRANS DISCIPLINAIRE KENNIS WORDT STEEDS BELANGRIJKER

Ontwerpen wordt langzaam een ongrijpbaar fenomeen, de hedendaagse ontwerper is ook een onderzoeker, vertaler, historicus en futurist in een wereld waarbij wij in de greep zijn van marketing, design klassieker en nostalgie.

Dit betekent dat trans-disciplinairekennis steeds belangrijker wordt.

De ontwerpers die hun dromen durven najagen moeten een flinke prestatie leveren, dit uit zich in de meest extravagante designers. De iets wat normale en brave presentaties vallen al snel in het niet.

#empowerment

INTUITIVE TECHNOLOGIE

Hoe ervaar je intuïtie in design? Hoe kan technologie het welzijn bevorderen?

Hier gaven UNStudio en Renault een interessante presentatie over tijdens het architecten ontbijt in Palazzo Masterly. (UNStudio was tevens één van de FRAME award winners met hun stand op de beurs voor USM).

We zien een verschuiving in beroepen waarbij het sociale aspect een steeds grotere rol speelt en communicatie, creativiteit, nieuwsgierig, leergierig, aanpassingsvermogen en behendigheid steeds belangrijker worden.

Technologie krijgt een assisterende functie die ons kan analyseren (algoritme), coachen, spiegelen en zelf voor ons beslissingen kan maken en zo een onderdeel van het individu wordt.

Zo presenteerde Lidewij Edelkoort bij Rosanna Orlandi, in samenwerking met Google en Kiki van Eijk

Softwear = “weefsel dat een leefstijl vormt”.

In deze omgeving werden op maat gemaakte karpetten getoond van Kiki van Eijk waarin zich dagelijkse taferelen afspeelde met daarin technische gadgets en lifestyle objecten verwerkt.

Doordat wonen en werken steeds meer in elkaar verweven raken, verandert onze behoefte en de functie van een woning.

Nog een mooi voorbeeld was de installatie “Living Nature” van Carlo Ratti een tuinpaviljoen waarbij alle seizoenen zichtbaar worden met een klimaatregelsysteem.

NOTHING NEW OR BEING RE-USED

Nothing new was echt een thema tijdens de designweek en tevens de titel van de expositie van Lensvelt in Museao Diocesano.

Hier werd een tegengeluid gegeven op de massaproductie en het verlies van waarde van een product, omdat men uit hebzucht onnodig keer op keer maar het nieuwste van het nieuwste wilt kopen.

Gebruikt meubilair werd ingezet uit de collectie van Lensvelt en kreeg een herbestemming in diverse soms wat lugubere sculpturen en installaties geïnspireerd op Herbie Hancock's 'Rockit' muziekvideo. Naast de expositie was er een grote bar “Bar Anne” initiatief van Space encounters met een indrukwekkende licht en sound show doormiddel van romaanse bogen van Childeren of the light.

In het district Ventura Centrale toonde Horgenglarus in samenwerking met Stephan Hürlemann de expositie “Giants with Dwarf” waarbij nieuwe objecten in de vorm van reuzen werden gecreëerd van oude collecties.

Dimore studio was op twee locaties actief met een Installatie Iconisch 20eeeuws design en op de tweede locatie; een installatie met producten uit de late 1800 en vroeg 1900 jaren met een herbestemming. Waarbij het terugvorderen van de glamour en kwaliteit uit deze tijd voorop stond.

Hay presenteerde samen met Sonos en WeWork 1500m2 in het historische Palazzo Clerici

Toekomstige woon scenario’s met de boodschap “Vier het verleden terwijl je evolueert voor de toekomst”.

DISCO FEVER

Een opvallende presentatie was die van David Rockwell en 2x4 voor Surface magazine “The Diner” Een restaurant met een feestelijke disco vibe in Amerikaanse stijl geïnspireerd op traditionele diners en weg restaurants in Amerika. Met als doel mensen van alle rangen en standen aan te trekken in een dynamische omgeving.

De disco vibes zetten zich voort in “Disco Gufram” het italiaanse design merk presenteerde zijn nieuwe collectie in een eigen disco ruimte. Waarbij de bezoeker zich waande in de jaren 70, volledig in stijl met discoballen en te gekke patronen.

Vanuit de disco gaan wij verder naar een spectaculaire expositie “Transitions III” van Baars en Bloemhoff. Verschillende toonaangevende ontwerpstudio’s laten zien wat er met de materialen van Baars en Bloemhof en hun eigen visie allemaal mogelijk is. Het geheel met een randje disco gepresenteerd. Een visueel spektakel met glanzende en weerspiegelende materialen en kleurende verlichting.

SMALL-SMART LIVING

Op de beurs waren wij erg te spreken over de “Micro home kitchens” door Sanwa een Japans merk. De volledige stand was ingericht met mini keukens van alle gemakken voorzien. Opvallend; een bureau van hooguit 1.50 meter breed met een verborgen keuken.

Alle keukens bestonden uit mini units geïnspireerd op kleine leefruimtes met een hoogwaardige design factor.

Door MINI-living in samenwerking met Studiomamma werd ook een fantastisch project getoond geïnspireerd op het stadsleven voor en door de bewoners in samenwerking met de architect. Er was een micro buurt te zien waarin zich verschillende modules bevonden afgestemd op de behoeften van de bewoner. Alle verschillende modules vormden een soort kleine community met een gezamenlijke ruimtes zoals de keuken en sportveld.

Containerwerk x friends kregen het voor elkaar om diverse gestapelde containers om te toveren tot een leefbare omgeving. Na het betreden van de eerste container verwachte je snel klaar te zijn, maar plots was daar nog een trap naar een volgende ruimte met weer een heel andere invulling en sfeer. Ook jonge ontwerpers laten zich inspireren door small living, student Olivier vrij van het HMC college maakte een indrukwekkende kast met als verborgen functie “het zitten”. Een ontwerp wat als een puzzel in elkaar te schuiven is en volledig aansluit bij het thema.

Tijdens Milaan 2018 was er weer heel veel te zien en te beleven, presentaties die wij niet hadden willen missen naast alle hoogtepunten waren die van Hermès, Moooi, Masterly - Edward van vliet en Abet Laminati.

Nieuwsgierig? Via de links in deze blog lees je hierover meer…

Ciao Milano !!

152 views0 comments
bottom of page